Voedingscoach

Gezondheidsbegeleiding – preventief en ondersteunend.

Door - Tom Cosyns Seobureau.be

Fysiotherapie en voeding: 3 voordelen van een plantaardig dieet

fysiotherapie in Dokkum

Voeding heeft een grote invloed op de algehele gezondheid, waaronder ons vermogen om gezond spierweefsel te behouden en goed te herstellen. Er zijn aanwijzingen dat een plantaardig dieet – dat de nadruk legt op volwaardige voeding en geen dierlijke producten bevat – een krachtige manier is om een optimale gezondheid te bereiken. Fysiotherapeuten kunnen hun patiënten dieetbegeleiding bieden als aanvulling op hun traditionele interventies. Dit artikel bespreekt de relatie tussen voeding en fysiotherapie en de voordelen van een plantaardig dieet.

Wat is een plantaardig dieet?

Een plantaardig dieet is een dieet dat vrij is van dierlijke producten (vlees, vis, zuivel en eieren) en dat voornamelijk bestaat uit hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden. In het algemeen maximaliseert een plantaardig dieet de consumptie van voedzaam plantaardig voedsel, terwijl dierlijk, geraffineerd en bewerkt voedsel wordt geminimaliseerd of geëlimineerd. Zoals altijd moet u een arts raadplegen voordat u met een dieetvoeding of fitnessplan begint.

3 Voordelen van een plantaardig dieet

Dieet en voeding hebben een grote invloed op de algehele gezondheid, waaronder ons vermogen om gezond spierweefsel te behouden en goed te herstellen. Er zijn aanwijzingen dat een plantaardig dieet, dat de nadruk legt op volwaardige voeding en geen dierlijke producten bevat  een krachtige manier is om een optimale gezondheid te bereiken. Fysiotherapeuten kunnen hun patiënten dieetbegeleiding bieden als aanvulling op hun traditionele interventies.

Onderzoek suggereert dat de meeste chronische ziekten het gevolg zijn van slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging.

  • 1 Fysiotherapeuten kunnen begeleiding bieden bij de behandeling van aandoeningen die deels worden veroorzaakt door slechte voeding. Overgewicht is bijvoorbeeld een factor die bijdraagt aan het ontstaan van artrose in de knie. 
  • 2 Als fysiotherapeuten hun patiënten behandelen volgens een meer holistische benadering die ook de voeding omvat, kan dit een positief effect hebben op lichaamsbeweging, omdat bepaalde voedingsmiddelen energie leveren voor activiteit.

Fysiotherapeuten moeten rekening houden met de rol die voeding speelt bij bepaalde gezondheidstoestanden van patiënten. Een fysiotherapie in Dokkum of een fysio in Leeuwarden kan je helpen in Friesland bij dit soort gezondheidstoestanden. De consumptie van nitraatrijke sappen en groenten kan bijvoorbeeld de bloedtoevoer naar de spieren en de hersenen verbeteren. Voedsel dat rijk is aan antioxidanten kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Daarentegen kan slechts één vetrijke maaltijd de bloeddruk en de insulineresistentie verhogen.

3 In het licht van wetenschappelijk bewijs dat de invloed van voeding op het verminderen van ziektesymptomen zoals pijn, gewrichtsstijfheid, zwelling en gevoeligheid aantoont, zijn dieet oplossingen aantrekkelijk voor zowel patiënten als artsen. Goede voeding is ook relatief betaalbaar en toegankelijk in vergelijking met andere behandelingen.

Wat is een plantaardig dieet?

Een plantaardig dieet is niet synoniem met een veganistisch dieet. Bij een veganistisch dieet, dat mensen meestal om ethische redenen volgen, worden alleen dierlijke producten geweerd en wordt de inname van bewerkt voedsel, zoals geraffineerde granen en suiker, niet noodzakelijkerwijs geminimaliseerd.