Voedingscoach

Gezondheidsbegeleiding – preventief en ondersteunend.

Door - Tom Cosyns Seobureau.be

Gevolgen gameverslaving

Videospelverslaving is verslavend of overmatig gebruik van videoconsoles, vaak op strategische manier die moeilijkheden veroorzaakt op andere gebieden van een leven van personen. Vaak beschouwd als een soortgelijk type gokverslaving, is videogame-verslaving een toenemende zorg voor veel ouders vandaag omdat videogames steeds vaker worden en ook gericht zijn op kinderen. Kinderen die te veel tijd doorbrengen aan hun televisies worden vaak teruggetrokken uit andere activiteiten, verliezen slapen en hebben last van andere fysieke kwalen. Dus hoe vertel je of je kind verslaafd is aan gaming?

Gevolgen gameverslaving

De tekenen van een spelverslaving zijn subtiel en gevarieerd, maar er zijn enkele gangbare ouders die ouders op zoek moeten zijn. Veel van deze waarschuwingsborden zijn hetzelfde als de waarschuwingssignalen van andere verslavingskwesties zoals alcoholisme, drugs en tabak. Sommige veel voorkomende symptomen van videogame-verslaving omvatten slapeloosheid, depressie, gebrek aan concentratie, frequente stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Naast de bovengenoemde fysieke symptomen die hierboven zijn genoemd, kan uw tiener ook problemen hebben met slapen en kan boos en agressief worden als de hoeveelheid tijd die ze spelen boven een bepaalde limiet gaan.

Er zijn talloze behandelingsopties beschikbaar voor degenen die lijden aan een videogame-verslaving. Voor mildere gevallen van videogame-verslaving hebben anti-angstmedicatie en antidepressiva een succes getoond bij het beheersen van de symptomen van zowel depressie als angst. In ernstigere gevallen hebben antidepressiva ineffectief en zelfs gevaarlijk bewezen. In de meest ernstige gevallen kunnen de anti-depressieve medicijnen daadwerkelijk ervoor zorgen dat het probleem erger wordt. In deze gevallen kan een ernstiger verslaving als alcohol- of drugsmisbruik nodig zijn om de symptomen te verlichten. Behandelingsopties zijn gebaseerd op de leeftijd, de ernst en de mate van verslaving van uw kind.

De symptomen van een videogame-verslaving

Hoewel het belangrijk is dat jij en je tiener de symptomen van een videogame-verslaving herkennen, zijn er nog steeds enkele acties die je kunt nemen om je teen te helpen hun gedrag te veranderen en de behandeling gemakkelijker te maken. Zorg ervoor dat je kind veel slaap krijgt en eet een uitgebalanceerd dieet. Beperk tv-kijken en videogaming. Zorg ervoor dat ze elke dag tijd opzij zetten om de games te spelen die ze leuk vinden, maar laat ze niet al hun vrije tijd doorbrengen.

Videospelverslaving kan een gevaarlijke gewoonte zijn. Hoewel het meestal niet leidt tot drugsmisbruik of andere fysieke problemen op de lange termijn, als het overmatig gebruik van een bepaald spel leidt tot het te verbinden, kunnen dit soort gedragingen tot de volwassenheid leiden tot problemen. De symptomen erkennen en de nodige acties doen om uw tiener te helpen, kan een lange weg gaan om hen te helpen bij het ontwikkelen van gezond sociaal gedrag en een gezondere liefde voor technologie.

Hulp bij tieners

Als uw tiener tekenen vertoont van verslaafd zijn aan gamen, krijgt u dan onmiddellijk hulp. Het goede nieuws is dat het geen dure behandelingsprogramma’s hoeft te betrekken. In feite zijn enkele van de meest effectieve benaderingen voor het behandelen van dit type gedragsprobleem gericht op niet-punitieve vormen van interventie, zoals dieet en lichaamsbeweging. Videospelverslaving is een serieus probleem, maar er zijn ook veel effectieve, bewezen manieren om het te behandelen, zonder toevlucht te nemen tot maatregelen die uw kindersituatie verder kunnen compliceren. Je kunt ze vandaag op de weg beginnen naar herstel.

Samen tegen gameverslaving.  GameChangers is een erkende Belgische coöperatie opgericht door ervaringsdeskundigen die zich inzet voor evenwichtig game- en schermgebruik. Aan de hand van getuigenissen, infoavonden, workshops en persoonlijke begeleidingen maken we problematisch gamegedrag bespreekbaar, helpen we gamers en hun omgeving dit aan te pakken en vermijden we gameverslaving.